Hoe kunnen we elkaar verder helpen?

De vier belangrijkste ICT trends van 2020

07 jan. 2020
Het is zover. 2020 is gestart! Ook in het dit jaar zal een jaar zijn vol innovatieve en interessante ontwikkelingen! Ben jij klaar voor de laatste IT trends? Hieronder de nieuwste trends voor 2020 op een rijtje:

Een booming business met Artificial Intelligence

Laten we met een bekend topic beginnen: Artifical Intelligence, zeker niet nieuw in 2020. Maar wel een IT trend die zich flink gaat ontwikkelen in 2020. Maar wat was het ook alweer? Artificial Intelligence (AI) laat computers mensentaken uitvoeren zónder hulp van de mens. In het afgelopen jaar is AI vaak aan bod gekomen binnen thema’s zoals security, big data en inkoopprocessen. Maar wat is er dan nieuw in 2020?

Volgend jaar komt er een grotere focus te liggen op deep learning algoritmen. Daarmee identificeer je automatisch bedreigingen en kun je ze ook direct blokkeren. Hiernaast wordt AI ingezet voor het vergemakkelijken van interne bedrijfsprocessen. De rode draad van 2020? Een geautomatiseerde, efficiënte werkwijze mét extra beveiliging. Better safe than sorry, right?

Het gouden platform met behulp van Big Data en Cloud

We blijven nog even in de sferen van 2019, want AI is niet het enige grote thema dat ook een grote rol gaat spelen in 2020. Big Data én cloud computing horen ook bij dit lijstje. De uitdaging van 2020? Een slim platform dat the best of both worlds samenbrengt. Met deze combinatie maken jouw werknemers slimme keuzes op basis van data en geautomatiseerde analyses. Om deze sweet spot te bereiken moet je wel aan een paar randvoorwaarden voldoen. Zorg dat je security, privacy én bescherming van gevoelige data goed verzorgd zijn. Het creëren van zo’n slim platform dat deze thema’s samen integreert én aanbiedt aan de consument wordt een van de grootste projecten van de IT- wereld in 2020. Want hoe verpak je dit samen én maak je het ook nog eens schaalbaar? In 2020 komen we erachter.

Een duidelijk overzicht door Blockchain

Valt dit nog te overzien? Ja? Mooi. Dan gaan we nog even door naar de volgende IT trend, namelijk Blockchain. De digitalisering gaat volgend jaar nog sneller. Soms is het lastig om dit bij te houden en mee te gaan in deze stroom. Waar moet je dan rekening mee houden? Denk vooral aan topics zoals efficiëntie, transparantie en een duidelijk overzicht van alle digitale processen. In 2020 wordt Blockchain hiervoor steeds vaker ingezet om meer overzicht te bieden.

Blockchain is een grote open source database. Iedereen met een internetverbinding kan hierin gedeelde informatie bekijken. Blockchain legt transacties vast in gegevensblokken, waarin ook de beveiligingssleutel van het voorgaande blok staat. Doordat de sleutel van de gekoppelde blokken ontstaat er een keten van blokken, oftewel: blockchain.

Zo communiceren deelnemers zonder tussenkomst van anderen. Geen nieuwe trend in 2020, maar wel een trend die in een stroomversnelling komt. Want in Blockchain zal énorm veel in worden geïnvesteerd volgend jaar.

Een flexibele en schaalbare IT omgeving met IT-as-a-service

IT-dienstverleners worden steeds meer geconfronteerd met klanten die hun IT-omgeving flexibel en schaalbaar willen inrichten. Een omgeving die constant meegroeit met het bedrijf. Misschien heb je het afgelopen jaar veel last gehad van oponthoud door niet werkende IT apparatuur? En duurde het ook nog eens lang om het te vervangen en aan de praat te krijgen? Wees gerust, want in 2020 komt daar een oplossing voor. Al eens gehoord van IT-as-a- Service?

Het flexibel én schaalbaar inrichten van jouw IT-omgeving. Dit doe je door middel van het aanbieden van hard- en software die in een snel vervangen kan worden wanneer nodig. Jouw organisatie hoeft hierdoor niet langer zelf om te kijken naar vervanging van hardware. Daarom kiezen veel bedrijven in 2020 voor de volledige overgang naar IT-as-a-Service.

Door dit model verschuiven veel kostenposten van CAPEX naar OPEX. Zó staat er steeds minder hard- en software on-premise. Waarom? Deze producten worden ‘as a service’ geleverd. Hiernaast zijn er minder collega’s nodig voor het onderhouden van de IT-infrastructuur.